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HOW TO APPLY FOR A PERMIT FOR STORAGE RACKS 

Question: What kind of rack or shelving requires a permit? 

Answer: Racks or shelving having storage shelves higher than 5’9” above the finished 

floor will require a Building Permit.  Racks or shelving having storage shelves 

no higher than 5’9” above the finished floor does not require a permit.  

Example:  shelving in a retail store. 

Question: What kind of rack or shelving requires both a Building Permit and a High-Pile 

Combustible Storage Permit? 

Answer: - Any rack or shelving having storage material which is over 12’0” above the

finished floor will be measured from the finished floor to the top of material

being stored.

-Racks or shelving with storage height less than 12 feet require a Building

Permit only.

Question: What kind of documentation is required for a Building Permit application? 

Answer: - A list of material being stored.  Specify type of material per Fire Code

commodity classification.

- A building floor plan and proposed layout of racks or shelving.  Indicate

racks, aisles, and room dimensions.

- Elevation view of rack, weight of material to be stored, specifications of rack

members and details of rack assembly, such as beam-column connection,

column base-plate connections, etc. (Engineered to and stamped).

- Structural calculation of proposed rack assembly.  (Engineered to and

stamped).
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- Submit three (3) sets of complete plans and calculations to Neighborhood 

Services Department, Building Division for review and approval.  Plans and 

calculations shall be prepared and stamped by an Architect, Registered Civil or 

Structural Engineer in the State of California 

 

Question: What additional documentation is required for a High-Pile Combustible Storage 

Permit application? 

 

Answer: - A reflected ceiling plan showing the layout of draft curtains and smoke/heat 

vents on the roof per Chapter 32 of the Fire Code. 

 

- Fire fighting access doors may be required as per Fire Code, Chapter 32. 

 

- In-rack sprinkler may be required as per Fire Code, Chapter 32. 


